Τι είναι οι πολύποδες;
Οι πολύποδες είναι μια πάχυνση στην εσωτερική επιφάνεια (βλεννογόνος) του τοιχώματος του εντέρου. Η πάχυνση αυτή οφείλεται σε αυξημένο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του βλεννογόνου. Οι πολύποδες μπορούν να εμφανίζονται ως επίπεδοι ή μισχωτοί (σαν μανιτάρι).
Ποιοι παράγοντες συντελούν στη δημιουργία των πολυπόδων;
Οι ακριβείς αιτίες που ευθύνονται για τη δημιουργία των πολυπόδων δεν είναι πλήρως εξακριβωμένες. Παράγοντες που φαίνεται πως εμπλέκονται είναι η αυξημένη κατανάλωση λίπους και κόκκινου κρέατος, η μικρή πρόσληψη φυτικών ινών (φρούτων, λαχανικών, δημητριακών), το κάπνισμα, η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνου του παχέος εντέρου και η μεγάλη ηλικία.
Ποια είδη πολυπόδων υπάρχουν;
Οι πιο συχνοί τύποι πολυπόδων του παχέος εντέρου είναι οι αδενωματώδεις (αδενώματα) και οι οδοντωτοί. Αδενώματα βρίσκονται περίπου στο 20-30% των ατόμων που κάνουν προληπτικά κολονοσκόπηση. Από αυτά, μόνο ένα ποσοστό υπολογίζεται ότι θα εξελίσσονταν σε καρκίνο σε βάθος χρόνου.
Πώς γίνεται η διάγνωση των πολυπόδων;
Η διάγνωση των πολυπόδων γίνεται με την κολονοσκόπηση. Εφόσον εντοπιστούν είναι δυνατό στον ίδιο συνήθως χρόνο να αφαιρεθούν. Με την ολική αφαίρεσή τους ο κίνδυνος που θα προέκυπτε από το συγκεκριμένο πολύποδα εξαφανίζεται. Για αυτό το λόγο η κολονοσκόπηση αποτελεί τον καλύτερο τρόπο μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Αν αφαιρεθούν, μετά ξαναδημιουργούνται;
Κάθε ασθενής που έχει αφαιρέσει πολύποδες στο έντερο σημαίνει πως έχει προδιάθεση να «γεννά» τέτοιου είδους βλάβες του βλεννογόνου του παχέος εντέρου. Η πιθανότητα να δημιουργηθούν πολύποδες υπάρχει ακόμη και σε ασθενή με φυσιολογική κολονοσκόπηση στο παρελθόν. Αυτό μας αναγκάζει να ελέγχουμε με κολονοσκόπηση το παχύ έντερο όλων των ασθενών κάθε λίγα χρόνια. Ανάλογα με τον τύπο και τον αριθμό των πολυπόδων, γίνεται και η σύσταση για το χρόνο επανάληψης της εξέτασης.