Οισοφάγος Barrett

Τι είναι ο οισοφάγος Barrett;

O οισοφάγος Barrett είναι μία αλλοίωση του επιθηλίου του κατώτερου οισοφάγου που οφείλεται σε χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ως πάθηση είναι σπάνια και μετά την προσεκτική διάγνωση απαιτείται σωστός χειρισμός με βάση τις διεθνείς κατευθηντήριες οδηγίες καθώς συχνά παρατηρείται “υπερδιάγνωση” και συχνές ενδοσκοπήσεις παρακολούθησης που προσθέτουν άγχος στον ασθενή.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση του οισοφάγου Barrett γίνεται με ενδοσκόπηση και επιβεβαιώνεται με τη βιοψία. Η διάγνωση πρακτικά σημαίνει για τον ασθενή οτι αφενός θα λαμβάνει μακροχρόνια αγωγή με αναστολείς αντλίας πρωτονίων και αφετέρου θα χρειάζεται ανα τακτά χρονικά διαστήματα να υποβάλλεται σε γαστροσκοπήσεις επιτήρησης. Το τελευταίο προτείνεται καθώς ο οισοφάγος Barrett μπορεί σε πολύ μικρό ποσοστό να οδηγήσει σε δυσπλασία/κακοήθεια του οισοφάγου. Παρόλα αυτά πρέπει να σημειωθεί οτι η πιθανότητα αυτή είναι μικρή και δεν πρέπει να προκαλείται ιδιαίτερη ανησυχία στον ασθενή. Άλλωστε εφόσον βρίσκεται σε πρόγραμμα παρακολούθησης με γαστροσκοπήσεις οποιαδήποτε διάγνωση - επομένως και θεραπεία - θα γίνει πρώιμα.

Υπάρχει θεραπεία για τον οισοφάγο Barrett;

Εύκολη λύση για να εξαλειφθεί ο οισοφάγος Barrett δεν υπάρχει. Από μόνος του, ο απλός οισοφάγος Barrett εγκυμονεί μικρότερο κίνδυνο από οποιαδήποτε επεμβατική θεραπεία, όπως το χειρουργείο. Αν όμως στον οισοφάγο Barrett εμφανιστεί δυσπλασία, χαμηλόβαθμη ή υψηλόβαθμη, τότε ο ασθενής θα πρέπει να τεθεί σε πρωτόκολλο ενδοσκοπικής θεραπείας και τακτικότερης παρακολούθησης. 

Μπορεί να γίνει πρόληψη για τον καρκίνο του οισοφάγου;

Σε άτομα με συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ιδιαίτερα στους άνδρες άνω των 40 ετών, πρέπει μία φορά στη ζωή τους να γίνεται γαστροσκόπηση για αναζήτηση του οισοφάγου Barrett. Αν δεν έχουν οισοφάγο Barrett σε αυτή την ηλικία, οι πιθανότητες να τον αναπτύξουν αργότερα είναι εξαιρετικά χαμηλές και γι’ αυτό δεν είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνονται οι γαστροσκοπήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Στον γενικό πληθυσμό χωρίς συμπτώματα, ο καρκίνος του οισοφάγου παραμένει μία σχετικά σπάνια οντότητα, αρκετά σπανιότερος από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Γι’ αυτό τον λόγο, δεν προτείνεται ο προληπτικός έλεγχος με οισοφαγογαστροσκόπηση στον γενικό πληθυσμό χωρίς συμπτώματα, αντίθετα με την κολονοσκόπηση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Επικοινωνία

Ελάτε σε επαφή με τη Χριστίνα Καπιζιώνη για οποιαδήποτε απορία ή ραντεβού

Διεύθυνσεις:

Μαρούσι: Διστόμου 5-7, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, 15125

Περιστέρι: Μεγάλου Αλεξάνδρου 10, 12134

Τηλέφωνα:
211 0156959
6974 636940