Τι είναι η ατροφική γαστρίτιδα;
Είναι μια ειδική μορφή χρόνιας γαστρίτιδας- δηλαδή φλεγμονής του βλεννογόνου του στομάχου- που οδηγεί εν τέλει σε αλλοίωση των κυττάρων του στομάχου που παράγουν το γαστρικό οξύ. Τα αίτια αυτής είναι συνήθως είτε η χρόνια λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ή η υπερδιέγερση του ανοσολογικού συστήματος με ανάπτυξη αντισωμάτων έναντι των κυττάρων που παράγουν το οξύ και συνεπακόλουθα την καταστροφή τους – τότε ονομάζεται αυτοάνοση ατροφική γαστρίτιδα.
Ποια είναι τα κλινικά αποτελέσματα της αυτοάνοσης ατροφικής γαστρίτιδας;
Η αυτοάνοση ατροφική γαστρίτιδα προκαλεί αναιμία, η οποία οφείλεται στη μειωμένη απορρόφηση βιταμίνης Β12 αλλά και σιδήρου. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να συνοδεύεται και από νευρολογικές εκδηλώσεις (π.χ. παραισθησίες και αδυναμία των κάτω άκρων, διαταραχές στη στάση και τη βάδιση, ακράτεια κ.ά.). Άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με τη νόσο είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto και η λεύκη.
Πώς γίνεται η διάγνωση της αυτοάνοσης ατροφικής γαστρίτιδας;
Για τη διάγνωση της νόσου απαιτείται γαστροσκόπηση με λήψη βιοψιών από το στομάχι, καθώς και έλεγχος συγκεκριμένων αντισωμάτων στο αίμα.
Υπάρχει συσχέτιση της αυτοάνοσης ατροφικής γαστρίτιδας με την ανάπτυξη κακοήθων όγκων;
Παρ’ ότι έχει φανεί πως η αυτοάνοση ατροφική γαστρίτιδα ενδέχεται να αυξάνει ελαφρά την πιθανότητα ανάπτυξης συγκεκριμένων κακοηθειών στο στόμαχο (καρκινοειδή, αδενοκαρκίνωμα) ο απόλυτος κίνδυνος είναι εξαιρετικά χαμηλός. Για το λόγο αυτό, συνήθως ακολουθείται πρωτόκολλο χαλαρής παρακολούθησης, με γαστροσκόπηση κάθε 3 χρόνια.
Υπάρχει θεραπεία για την αυτοάνοση ατροφική γαστρίτιδα;
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Αρκεί η υποκατάσταση σιδήρου ή βιταμίνης Β12, αν υπάρχει η αντίστοιχη έλλειψη στον ασθενή.